Студент з України приховував свій вік, аби його всиновили у США

Опубліковано:

Фото: Артур Самарін після арешту у США. PennLive.com / YouTube

Студент з міста Нова Каховка Херсонської області заявив, що йому не 19, а 14 років, аби його всиновила американська родина. Усі учасники історії отримали покарання, а хлопця зрештою депортували.

Про це пише Медуза з посиланням на GQ.

Влітку 2012 Артур Самарін, мешканець Нової Каховки і студент Херсонського державного університету Артур Самарін приїхав в США за програмою Work and Travel. Він зупинився в місті Гаррісберг (штат Пенсільванія) і влаштувався на роботу в мережевий ресторан Red Robin — смажив там картоплю-фрі, отримував 9,5 долара за годину. Самарін швидко зрозумів, що хоче залишитися в США, і почав шукати способи легалізації, оскільки видана йому по Work and Travel віза закінчувалася за кілька місяців.

У Гаррісберг хлопець познайомився з бездітною сімейною парою — Стефані і Майклом Поттс. За словами Артура (достовірно невідомо, хто насправді придумав цей план), Поттс заявили, що він зможе залишитися в США, якщо вони його усиновлять. Але для цього він мав знизити свій реальний вік, тому що американські закони забороняють усиновляти повнолітніх. Так 19-річний Артур Самарін став 14-річним Ашер Поттс. У вересні 2012 року він вступив до школи Гаррісберга, що дозволило його прийомним батькам отримувати державну допомогу.

У школі він досяг успіхів у навчанні, мріяв вивчати аерокосмічну інженерію, потім отримати ступінь доктора наук і працювати в NASA.

https://www.facebook.com/Asherpotts123/posts/1072870132749041:0

Але в лютому 2016 року, за три місяці до закінчення школи, його заарештували прямо під час уроку. Поліції Самаріна здали прийомні батьки. Артур стверджує, що це сталося після того, як він втік з дому. За словами молодика, Поттс змушували його спати на дивані в гардеробній і виконувати всю домашню роботу; якщо він не справлявся з нею, прийомні батьки нібито погрожували видати його міграційній службі і навіть могли вдарити. Однак Поттс розповіли поліції іншу версію – нібито вони не знали реальний вік Самаріна на момент усиновлення, він виріс жорстоким, погрожував їм і планував влаштувати стрілянину в своїй школі.

Звинувачення Поттс не підтвердилися. Однак восени 2016 року юнак був засуджений за підробку документів і спокушання неповнолітньої. Самарін отримав два місяці в’язниці за те, що користувався водійськими правами і карткою соціального страхування на ім’я Ашера Поттса, і ще від 11,5 до 23 місяців – за те, що зустрічався в школі з 15-річною дівчиною.

«Я зробив велику помилку, намагаючись здійснити свою американську мрію», — сказав Самарін в своєму останньому слові.

Прийомні батьки Артура згодом також постали перед судом: Майкл Поттс був засуджений до двох років умовно, його дружина Стефані — до п’яти місяців в’язниці. Їх обох визнали винними в підробці документів і приховуванні нелегального іммігранта, але покарання Стефані було більш суворим, оскільки раніше вона вже звинувачувалася в шахрайстві і крадіжці.

Самарін провів 14 місяців в американських в’язницях, а в 2017-му був депортований на Україну. У київському аеропорту його зустріла мати (за даними українських ЗМІ, вони з батьком Самаріна розведені).

Після повернення на батьківщину Артур Самарін відновився у Херсонському державному університеті. Він розуміє, що, швидше за все, ніколи більше не зможе приїхати до Сполучених Штатів, але продовжує підтримувати зв’язок з американськими друзями. Вони не перестали писати йому — і іноді навіть надсилають йому гроші. На місяць у середньому 100 доларів – більше, ніж стипендія Самаріна в Херсоні.

«Це не найгірше місце, і мене оточують чудові люди, але тут немає ніяких можливостей… Це як Великобританія до промислової революції. Брудне місце, де люди викидають помиї з вікон. Тут таке ж мислення », — сказав Артур Самарін.

Сихів Медіа
Приєднуйтесь у TELEGRAM

Оперативно. СихівМедіа

ПРИЄДНАТИСЬ ДО КАНАЛУ ЗАКРИТИ